Trafiğin gün geçtikçe yoğunlaştığı ülkemizde istenmeyen kazalar meydana gelebilmektedir. Bu kazalar sonucunda oluşan maddi ve manevi kayıplarda karalı tarafa bazı yaptırımlar uygulanır. Amaç kusursuz tarafın mağduriyetinin giderilmelidir. Böyle durumlarda tarafların haklarını iyi bilmesi ve kayıplarının telefi etmesi için avukatlık bürolarından yardım alması en mantıklı olan seçenektir.
Araç değer kaybı da trafik kazaları sonucu oluşan hasarlarda kusurlu ya da en fazla kusurlu olan tarafın karşı tarafın masraflarını karşılaması için uygulanan yaptırımdır. Araç değer kaybı kaza sonrası tamir edilen aracın satış değerinin düşmesi anlamına gelmektedir. Kişiler kaza sonrası araçlarını hemen satarak elden çıkarmak ister. Kaza önceki değerinin altına düşen aracın bedeli belirlenerek kusurlu tarafça karşılanır.
Araç Değer Kaybı Başvurusu
Kaza yapan araçta kusursuz tarasanız, aracınızı orijinal parçalarla tamir ergirseniz de aracın değeri düşeceği için, Araç Değer Kaybı başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuzun olumlu sonuçlanması için gerekli şartlar vardır.
- Kazanın üzerinden 2 yıl geçmeden başvuru yapmalısınız. 2 yılı geçen sürelerde yapılan başvurular geçersizdir.
- Kazaya sebebiyet veren hatalı taraf sizseniz araç değer kaybı başvurusu yapamazsınız. Kazada 2 taraf kusurlu ise en az kusurlu taraf bu bedeli talep edebilir.
- Kusurlu tarafın Zorunlu Trafik Sigortası olmasa da bu hakkı talep edebilir ve alabilirsiniz.
- Sigorta şirketine, kusurlu araca ait ekspertiz raporu ile başvurmanız gerekir. Sigorta kurumu ile yaşadığınız sorunlar için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak yardım alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Satış değeri düşen aracın kayıp bedelinin belirlenmesinde bazı hususlar dikkate alınmaktadır. Bu kriterlere göre aracın gerçek satış bedeli belirlenir, kaza sonra ne kadar değer kaybettiği hesaplanır. Belirten tutar araç değer kaybı olarak belirlenir ve mağdur tarafa kusurlu tarafın Sigorta şirketinden ya da kendisinden tahsil edilir. Araç Değer Kaybı belirleme kriterleri;
- Aracın pazar satış değeri,
- Araçta geçmişte meydana gelen hasarlar ve ayrıntısı,
- Aracın yaşı,
- Aracın kaç kilometrede olduğu,
- Aracın hangi tarihte trafiğe çıktığı.
Aracınızda oluşan hasarın karşı taraf tarafından ödenmesi yasal bir zorunluluktur. Bu bedeli alabilmeniz için haklarınızı savunabilmeniz ve mağduriyetinizi en iyi şekilde ifade edebilmeniz için hukuk bürolarından yardım alabilirsiniz.
Çözüm Odaklı Hukuk Büromuz Hizmetinizde
İşinde uzman avukatlar tarafından mağdur taraf ya da kusurlu taraf olarak haklarınızın en iyi şekilde savunulmasını sağlayabilirsiniz.
Trafikte yaşamış olduğunuz istenmeyen kazalar maddi kayıplar ve yaralanmalı kazalarla sonuçlanmaktadır. Kimsenin yaşamak istemediği böyle durumlarda devlet kusurlu taraf ya da taraflara bir takım yaptırımlar uygulamaktadır. Böyle durumlarda kusurlu ve kusursuz tarafın haklarını iyi bilmesi çok önemlidir.
Hasarlı kazalarda, hukuk büromuz en adil şekilde hizmetinizdedir. Olayları en iyi şekilde analiz ederek haklarınızı savunuyor, dürüst ve güvenilir avukatlarımızla sizlere destek oluyoruz. Konusunda uzman kişilerinde bilgi ve tecrübelerine başvurarak, hızlı ve en uygun çözümü bulacak şekilde işimizi yapıyor sizleri de hukuk büromuza bekliyoruz.