Bir işyerinde çalışan bir sigortalının iş kazası nedeni ile ölümü halinde yakınları tarafından işverene maddi tazminat açılabilmektedir. Buna ek olarak cenaze giderleri, tedavi giderleri, manevi tazminat da eklenir. Sigortalının tazminat miktarı da olay olduğu andaki dönemi kapsayan kazançlarının üzerinden gidilerek dikkate alınır. 60 yaşına kadar bir sigortalı işyerinde aktif, 60 yaşından sonra da pasiftir. İş kazası ile birlikte tazminat hükmü verildiğinde bilirkişi raporunun değerleri doğrultusunda bir rakam çıkarılır. İş kazasında ölen sigortalının bekâr olması halinde anne ve babasına tazminat ödemesi yapılır.
İş Kazasında Ölen Sigortalının Eşine Maddi Manevi Tazminat hakkı
Ölümle sonuçlanan her iş kazasında ölen kişi evliyse değerlendirme ayrıca yapılır. Eşe düşen haklar belirtilir, ekonomik durumu dikkate alınır, çocuk varsa bunlar da hesaba katılarak hatta hatta tekrar evlenme ihtimali bile göz önüne alınarak tazminat miktarı belirtilir.
Ölümlü iş kazalarında çocukların da manevi hakları vardır. Özellikle kız çocuk tazminatları önceliklidir. Evlenene kadar ya da eğitimi bitene kadar düzeyde bir destek çıkarılır. İş kazalarında destekten uzak kalma tazminatları ölümle sonuçlanınca anne, baba, eşler ve çocuklar tazminat alabilmektedir. Bu durumun netleşmesi için kesinlikle olayın iş kazası olduğunun kanıtı gereklidir.
Ölümlü iş kazası tazminatı için maddi ya da manevi tazminat açma davası 10 yıllık süredir. Ölümle sonuçlanan iş kazalarının manevi tazminat kısmına gelince tarafların kusur durumları ayrıntılı incelenir. Ölümlü iş kazasında tazminatı asıl etkileyen durum iş kazasındaki kusurun oranıdır.
Ölümlü İş Kazası Tazminat Davası Nasıl Açılır
Ölümlü iş kazalarını kapsamada; ölen işçinin mirasçılarına maddi ve manevi olarak İş Mahkemelerince dava açılabilir. Kusuru oranında tazminat ödenmesi belirlenir. Eğer işveren kazada ağır kusurlu görülürse tazminat da aşırı yüklü olur.
Ölümlü iş kazası tazminat davalarında kaybeden işçinin tüm gelirleri dikkate alınarak çalışacağı yıllar dahi göz önüne alınarak bir tazminat davası açılabilir. Ölümlü iş kazalarında olayın geçtiği yere istinaden her türlü detay rapor, görgü tanıkları dikkate alınarak müfettişlerce incelemeye alınır.
Kazaya ilişkin her türlü belge, bilirkişi raporları tazminatın oluşumunda etkilidir. Eğer olay esnasında işveren olay yerinde değilse işçi üzerinde denetimi yoksa gerekli tedbirleri almadığı tespit edilirse bu noktada hukuki ve ceza sorumluluğu da devreye girecektir.
Ölümlü İş Kazalarında Ceza Davası Açılması
Ölümlü iş kazalarında işverenin sorumluluk halinde kasıt ya da kusur bulunursa bu durumlarda ceza davası açılması söz konusudur. İş kazası nedeni ile yaşanan ölümlere istinaden açılacak davalarda en doğru tazminat ve ceza davalarının karşılanması için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.
Gerek detaylı bilgiler almak gerekse hizmet almak için avukatlık konusundaki tecrübemiz ve deneyimlerimiz aldığımız işler doğrultusunda ortadadır. Bir avukatın varlığı hukuki sorunlar karşısında ne yapacağını bilmesi ile başlar, karışık kanunlar çerçevesinde en doğru kararı verir ve bunun üzerinden yürüyerek sonuca adım adım gider.