Sigortalı bir işçinin çalışmakta olduğu iş yerinde uğradığı yaralanma sebebi ile sakatlanması sonucu iş kaybına uğramasına sebep olan etkenlere iş kazası adı verilmektedir. Bu kazaya maruz kalan işçilerin işyerlerinden tazminat almaları mümkündür. Ancak hak kazanabilmeleri için bazı şartlar gerekmektedir.
İş Kazasında Tazminat Alanlar
Bir işçinin iş yerinde geçirdiği kazada herhangi bir şekilde yaralanması ya da ölmesi gibi bir durumla karşılaşılırsa ilk olarak ceza davası açılmaktadır. Bu açılan ceza davası direkt olarak Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kolluk Kuvvetleri tarafı üzerinden soruşturma başlatılarak açılmaktadır. İşçi bu davadan herhangi bir sebeple davanın açılmasını istememe gibi bir şansı yoktur. Bunun yanı sıra iş kazasına maruz kalan işçi bu davanın akabinde tazminat davası açarak bu hakkı elde edebilir. Ancak bu tazminat dava talebi sadece işçinin kendi kanaatine kalmış bir şeydir. Bir işçinin iş kazası geçirmesi sonucunda iş yerine açabileceği üç ayrı tazminat davası bulunmaktadır. Bunlar manevi tazminat, destekten yoksun kalma tazminatı ve maddi tazminat davalarıdır.
Manevi Tazminat Davası
Bir işçinin kaza sonucu açmış olduğu manevi tazminat davasında bulunan hakları 6098 sayılı borçlar kanununda bulunmaktadır. Bu kanun içerisinde yer alan 56. Kanun maddesinde hâkim işçinin beden olarak zarar görmesi halinde olayı inceleme sonucuna bakılarak, zarar gören işçiye işveren tarafından belirlenen bir miktarda manevi tazminat ücreti ödenmesini isteyebilir. Eğer işçi ağır bir bedensel zarar görmüş ya da bu kaza ölüm ile sonuçlanmış ise hâkim ölen ya da ağız zarara uğrayan işçinin yakınlarına da aynı şekilde belirlenen bir miktarda manevi tazminat ücretinin ödenmesine hâkim tarafından kararı verilebilir. Bu şekilde işçinin ya da yakınlarının bir nebze mağduriyeti giderilmiş olur.
İş Kazası Sonrasında Dava Açma
Yaşanılan iş kazası sonucu manevi tazminat davasını açabilmek için; bir olay sonucu kişinin zarara uğraması, olayın iş yeri ile ilişkili olması, olayın hukuka ters olması ve çalışanın cismi olarak zarara uğraması gibi hususların sağlanması gerekir. Bununla beraber eğer çalışan kişi hayatını kaybetmiş ise o işçinin ailesinin manevi tazminat istemesini mümkün kılacaktır. Buna bağlı olarak çalışan kişi kazanın sonucunda hala hayatta, lakin cismani bir zarar görmüş ve bu zarar ile beraber ailesi (eşi ve çocukları) hem psikolojik hem maddi ve hem de manevi açıdan zarar görmüş ise aynı şekilde manevi tazminat isteme hakkına sahip olabileceklerdir.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
Bir işçinin çalışmakta olduğu iş yerinin zorlu iş ortamından kaynaklı iş kazaları ve hastalıkları meydana gelmektedir. Bu işin vermiş olduğu hastalık kaza vs gibi durumlardan ötürü işçinin hayatını kaybetmesi üzerine yakınlarının desteğinden mahrum kalması üzerine destekten yoksun kalma tazminatını işyerine açma hakkına sahip olabilirler.
İş Kazası Tazminat Miktarı 2020
Bir çalışanın iş yerinde oluşabilecek kaza sebebi ile hem beden hem de psikolojik olarak zarara uğraması üzerine tıpkı manevi tazminatta olduğu gibi 6098 sayılı Borçlar Kanunundan yararlanarak; işçi hayatta ise kendisi tarafından, hayatta değilse yakınları tarafından maddi tazminat talebinde bulunabilirler. Davanın kazanılması sonucunda tazminat miktarı belirlenen değer üzerinden ödenmesi gerekmektedir.
Böyle bir sorunla karşılaşılırsa uzman avukatlık büromuzdan destek alabilirsiniz. Bu konuda büyük tecrübe sahibiyizdir. Her şekilde destek almanız mümkündür. Bu gibi davalarda avukatlar çok fazla yarar sağlamaktadır.